Drónok a biztonságosabb közlekedésért

Nem csupán a mezőgazdaság és ipar fogadta be a drónokat

Földmérés

Nézzük onnan, ahonnan eddig soha

A drónok felhasználása már most is rendkívül széleskörű, és a paletta egyre csak bővül. A három fő területet a hobbicélú, a gazdasági vagy mezőgazdasági jellegű és a közszolgálati/katonai célú felhasználás adja. Utóbbi körbe sorolható a forgalom drónokkal történő megfigyelése; akár mozgó térfigyelő kameraként is tekinthetünk ezekre az eszközökre. Míg az eddigi gyakorlatban földi állomásról és (általában) statikus felvételek készültek, a pilóta nélküli repülőgépek forradalmasíthatják a forgalom ellenőrzését.

mezőgazdasagi drónok

3D feltérképező rendszerek, részletes képen a forgalomban is

A drónok ugyanis a levegőből három dimenziós képet adnak, és egyértelmű bizonyítékokat szolgáltatnak a szabálytalanságra, hiszen felülnézetből az összes közlekedési szereplő tevékenységét átlátják például egy kereszteződésben. Ezzel szemben a korábbi felvételek olykor adhattak teret a kételyeknek. Természetesen a felvételek készítése mellett sebességmérésre is alkalmazhatók, és e téren hatékonyabb és gazdaságosabb megoldást kínálnak, mint a hagyományos trafipaxok. A közlekedést ellenőrző drónokat leginkább a nagyon forgalmas, illetve a statisztikák alapján különösen balesetveszélyes útszakaszokon, kereszteződésekben, közlekedési gócpontokban érdemes bevetni. A tervezők reményei szerint ezzel a szigorúbb ellenőrzéssel jelentősen javítható a közlekedési szereplők morálja és hosszútávon fokozható az utak biztonsága. A drónok által folyamatosan szolgáltatott információknak köszönhetően az illetékes szervek szinte azonnal értesülhetnek egy esetleges torlódásról, balesetről, és így ésszerűen csoportosíthatók a mentéshez szükséges erők is.

Speciális drónok - speciális feladattal

A megfigyelő drónokat a rendészet olyan speciális területeken is alkalmazhatja, mint például az illegális fakitemelés vagy orvvadászat felderítése, vagy éppen bizonyos határszakaszokon a csempészet felismerése, de a katasztrófavédelemnek is fontos szereplői lehetnek. Ezáltal emberi munkaórák takaríthatók meg, csökkenthető a dolgozók terheltsége, és a közeli jövőben a nehéz vagy veszélyes terepek egy részén akár teljesen kiváltható lenne az emberi jelenlét. A széles körű felhasználási lehetőségeket az magyarázza, hogy a drónok különféle eszközökkel (pl. hő- és infrakamerával, mozgásérzékelővel, arcképfelismerővel) egészíthetők ki.

Nem minden drón alkalmas esős vagy szeles időben történő munkára (pl. a közlekedési megfigyeléseknél erre érdemes tekintettel lenni), azonban némelyikük speciális technológiájuknak köszönhetően akár éjjel is képes értelmezhető felvételeket készíteni. Ez különösen hasznos lehet a folyamatos megfigyelést igénylő rendészeti feladatok ellátása során.

Repülésbiztonság – drónos megfigyelés a reptereken

A repterek biztonsága is javítható drónokkal. Ugyanis az oda nem illő és későn felismert objektumok időnként több milliós anyagi károkat okozó, sőt akár halálos áldozatot is követelő baleseteket is tudnak okozni. A drónos megfigyelés alkalmazásával azonban ezek az akadályok időben felismerhetők és elháríthatók. Annak érdekében, hogy ebből fakadó balesetek a jövőben ne fordulhassanak elő, a tervek szerint drónokkal pásztáznák a területet, és mesterséges intelligencia jelezné a gyanús tárgyakat.

További információért vedd fel velünk a kapcsolatot!

Amennyiben szeretnél többet megtudni a drónokkal kapcsolatban, szívesen kipróbálnád magad, mint drónpilóta, fordulj hozzánk bizalommal

TOP