Földmérés kicsit másképp

Drónok a terepen

Földmérés

Hol találkozhatunk a földmérés kifejezéssel?

Számos helyzetben lehet szükség földmérésre; a leggyakrabban az építkezésben és a mezőgazdaságban kerül rá sor. A hagyományos módszert, vagyis a személyes bejárást most már egyre többen igyekeznek drónokkal felváltani. Ez az eljárás nemcsak gyorsabb a hagyományos eljárásnál, de számos minőségi előnnyel is rendelkezik.

Földmérő drónok az építkezésben és a mezőgazdaságban

Építkezés tervezésekor, telkek adásvételekor sokszor alapvető elvárás a földmérés. Drónokkal nemcsak a földterület sajátosságainak felderítése oldható meg, de a telekhatárok koordinátáinak nagy pontosságú kijelölése is, sőt, akár beltérben is végezhetnek adatgyűjtést. Ez utóbbi ipari területeken, hangárokban különösen hasznos lehet. Ezeket az eszközöket a mezőgazdaságban is egyre gyakrabban alkalmazzák. Egy modern gazdaságnak ugyanis számos kihívásnak kell megfelelnie mind a fenntarthatóság, mind pedig a költséghatékonyság terén. A precíziós gazdálkodás remek megoldás, hiszen ezzel a módszerrel jelentős mértékben csökkenthető a vetőmag, a műtrágya és az üzemanyag pazarlása. Ez a spórolás azonban csak gondos tervezéssel oldható meg, amihez Önnek ipari drónokra lesz szüksége.


Földmérés drónnal: gyorsaság és kiváló minőség

A pontos földméréssel sok felesleges költséget takaríthat meg. A területmérő drónok ezt a feladatot sokkal pontosabban képesek elvégezni, mint a személyes bejárást végző földmérő szakemberek, és a hagyományos eljárással ellentétben a teljes területet átvizsgálható. A drón repülés közben függőleges irányból számos felvételt, úgynevezett ortofotókat készít, és később ezekből egy speciális oldalon egyetlen, nagyon részletes képet hoznak létre. Ezek az eszközök akár 60 hektárt is bejárhatnak egyetlen óra alatt, az ortofotókból készülő végső képkidolgozás pedig mindössze néhány órát vesz igénybe. Így az egész eljárás sokkal gyorsabb, mintha Ön a hagyományos módszert választaná. A legtöbb drón nagyszerű műholdas lefedettséggel rendelkezik, de ha nehezen hozzáférhető területen kell alkalmazni őket, ez önmagában nem mindig elegendő. E problémát hidalja át az RTK, vagyis a valós idejű mozgástani pozícionálás. Ez a technológia a műholdakon kívül nem mozgó földi állomásokkal is kommunikál, ezáltal pontosabbá teszi a méréseket. A drónszolgáltatás megrendelését követően néhány napon belül elkészül az Ön igényeire szabott egyedi ajánlat, és ezt követően néhány adminisztrációs lépés után már indulhat is a drónos „bejárás”. Az sem elhanyagolható előny, hogy – lévén szó repülő eszközről – a nehezebben bejárható terep sem okoz problémát. A drónok olyan időjárási körülményekkel is megbirkóznak, amely a személyes bejárást végzők számára komoly kihívást jelentene, valamint mágneses terekben is megbízhatóan működnek.

További információért vedd fel velünk a kapcsolatot!

Amennyiben szeretnél többet megtudni munkákkal kapcsolatban,
esetleg szeretnél ajánlatot kapni vedd fel velünk a kapcsolatot!

TOP