Ipari megoldások a levegőben

Megérkeztek a drónok

Földmérés

A mezőgazdaság digitális átállását segítő pályázat

A mezőgazdaság mellett az ipari , főleg az építési területeken használják egyre elterjedtebb körben a drónokat. Ezek az eszközök kiválóan alkalmasak akár a munkálatok előtti földmérési teendők elvégzésére, akár a kivitelezés nyomon követésére – például nagyobb kiterjedésű feladatok, vasúti és közúti beruházások esetén. Gyorsak, hatékonyak, rentábilisek (ha a hosszú távú megtérülést tekintjük), és kezelésükhöz nem szükséges több éves tanfolyamokat elvégezni: akár az ABZ Drone fókuszált kurzusa is elegendő a drónvizsga letételéhez. Így nem csoda, hogy már most is elterjedtek és minden bizonnyal nagy jövő előtt állnak.

Mikor van szükség ipari célú földmérésre?

Építkezések előtt, bizonyos gazdasági pályázatok előkészítése során, telekhatárok kijelölésekor és még számos további esetben kerülhet sor ipari földmérésre. Régebben nem volt más út: az ingatlanra vágyók kénytelenek voltak földmérővel elvégeztetni a kötelező területmérést, és nagyobb területek vagy nehéz terepviszonyok esetén előfordulhatott, hogy néhány sajátság rejtve maradt a bejárás során. Ha Ön a dróntechnikát választja, efféle meglepetésektől nem kell tartania. Ez a csúcstechnológiás módszer rövid idő alatt teljeskörű, akár 3D-s képet ad a földről. Az eszköz programozható, illetve irodából is kényelmesen irányítható, így az időjárási viszonyok is csak nagyon mérsékelten befolyásolják a mérés sikerét. Továbbá olcsóbb is hagyományos eljáráshoz képest, hiszen sokkal kevesebb munkaerőt igényel.

Gyakran e tárgykörhöz kapcsolódik a földtömeg kiszámítása is; a hagyományos geodéziai eljárásokkal összevetve a drónok sokkal pontosabb és részletesebb adatrögzítésre képes. További előnyük, hogy akár több száz hektárt fel tudnak mérni viszonylag rövid idő alatt. Ezek az eszközök kiválóan alkalmasak épületfelmérésre is, ami azért hasznos, mert a nehezen megközelíthető területekről (pl. tetőszerkezet) vagy akár a kifejezetten veszélyes, bontásra ítélt épületekről is biztonságosan képes adatokat gyűjteni.

A drón repülés közben függőleges helyzetből ortofotókat, vagyis térképi rendszerbe transzformált, ortogonális légifelvételeket készít. A drón munkáját a fényképek fotogrammetriai feldolgozása követi, amely röviden szólva a digitális fényképekből történő mérnöki adatnyeréssel foglalkozó tudományterület. Ezután pedig esetlegesen térképezési feladatokat is el lehet végezni.

Új távlatok

A drónok szerepköre rekordsebességgel bővül. Bizonyos típusok például a légszennyezettség mérésére is alkalmasak, sőt a Távol-Keleten (Kínában és Thaiföldön) már arra is történetek kísérletek, hogy drónok segítségével tegyék tisztábbá a levegőt. Ezek a szerkezetek egy speciális összetételű folyadékot permeteztek szét a levegő minőségének javítása érdekében. Ha ezt a technikát sikerülne tökélyre fejleszteni, sokat lendíthetne a nagyvárosok lakóinak egészségi állapotán.

További információért vedd fel velünk a kapcsolatot!

TOP