Gyorsabb - Hatékonyabb - Termelékenyebb

Permetező drónok a modern gazdaságért

Földmérés

Permetezés Drónokkal

Ma már a mezőgazdaság egyre több területén alkalmaznak drónokat; permetezési célra először Japánban használták őket az 1980-as években. Ezen eszközök egyik nagy előnye, hogy – mivel a levegőből „dolgoznak” – nehezen hozzáférhető terepen, mondjuk meredek lejtőkön vagy heves esőzés miatt sárossá, esetleg belvizessé vált területen is megoldható a permetezés. Továbbá a gépek által okozott taposási kár is teljes egészében kiküszöbölhető. Természetesen ez a permetező repülőkre is igaz, de a permetező drónok számos egyéb pozitívummal is rendelkeznek. Például elegendő egyszer beprogramozni az útvonalukat, és a következő alkalommal már csak egy gombnyomás szükséges az indításhoz.

permetező drónok

Permetező drónok a precíziós gazdálkodás jegyében

Áruk sok mezőgazdasági nagygéphez képest csekélynek mondható, és hosszú távon mindenképpen rentábilis befektetésnek minősülnek. Hiszen segítségükkel számos munkaóra takarítható meg és minimalizálható az elpazarolt anyagok mennyisége, ezáltal hozzájárulnak a precíziós gazdálkodásra való átálláshoz. Ezt a fajta szemléletváltást pedig a pénzügyi és fenntarthatósági kihívások egyre inkább megkövetelik a nagyüzemektől és a kisebb termelőktől egyaránt. A drón pontosan a szükséges mennyiségű műtrágyát vagy épp permetezőszert juttatja a földekre; ez nemcsak költséghatékony megoldás, hanem a fenntartható gazdálkodás irányába is nagy lépést jelent. Ez számokban kifejezve akár az addig felhasznált vízmennyiség 90%-ának és a növényvédőszerek 50%-ának megspórolását is jelentheti. Az eszközök többsége egyedi szórófejeinek és cseppképzésének köszönhetően képes erre a teljesítményre. Az ideális cseppméret 100 és 300 um közé esik. Ezen értéktartomány alatt ugyanis a permetezőszer nem jut el a növényekhez, mert eltűnik a levegőben, 300 um felett pedig a felesleg lefolyik a növényekről, ami egyrészt „kidobott pénz”, másrészt pedig feleslegesen terheli a környezetet.

Fejlődő gazdálkodás alapja a megfelelő eszközállomány

A permetező drónok egyedi fejlesztésű szórófejeiknek köszönhetően közel megegyező méretű cseppeket bocsátanak ki, míg a hagyományosabb, hidraulikus rendszerek által kibocsátott cseppeknek csupán fele esik a kívánt mérettartományba. Amennyiben az eszköz RTK (valós idejű kinetikus mérés) földi állomással is rendelkezik, akár 1 – 3 cm-es működési pontosság is elérhető, így garantált az előre megszerkesztett repülési útvonal szigorú betartása. Ezen technika nélkül 1 – 3 méteres eltérés elképzelhető. Ha az adott idő alatt lefedett területet tekintjük, a drónok akkor is rendkívül hatékonynak bizonyulnak, ugyanis akár napi 60 hektárt is képesek bejárni és kezelni. Némelyik típusuk speciális reflektorokkal is rendelkezik, így az éjszakai szolgálat sem okoz számukra gondot. Sőt: ezek az eszközök egy kamerának köszönhetően FPV módban is használhatóak, vagyis a kezelő úgy látja a földet, mintha a drónon utazna.

További információért vedd fel velünk a kapcsolatot!

.

TOP