Drónok a mezőgazdaság szolgálatban

Modern megoldások az eredmények javításáért

Földmérés

Multispektrális mérések drónokkal a mezőgazdaság szolgálatában

Ahhoz, hogy egy adott terület terméshozamát pénzügyi és környezetvédelmi szempontból is optimalizáljuk, a termőföld rendkívül pontos ismeretére van szükség. Ez a precíziós mezőgazdaság alapja, és ebben segítenek a gazdáknak például a drónok. Ezekből a dinamikusan fejlődő eszközökből ma már számos típus áll rendelkezésre, és mindegyiket más-más feladatkörre optimalizálták. Segítségükkel a gazdálkodók megtudhatják, épp hol érdemes beavatkozni a termőföldön zajló folyamatokba.

permetező drón

A földek madártávlatból: multispektrális mérések drónokkal

A termőföldön mutatkozó nagyobb eltérések ugyan kisrepülőről is láthatóak, de drónos felderítéssel ennél sokkal komolyabb eredmények is elérhetők. Multispektrális méréssel a növényzet állapotára vonatkozó olyan adatok is feltárhatók, amelyek szabad szemmel nem vehetők részre. A levegőből készített felvételek átfogó képet adnak a vetemény aktuális állapotáról, az esetleges gyomnövekedésről, és jól kivehetővé válnak a problémás területek: például ahol valamely okból gyengébb termés ígérkezik, vagy ahol vadkár történt. A drónok nemcsak a termőföld egészéről, hanem az egyes növényekről is szolgáltatnak információt. Fény derülhet például fertőzésre, kártevőkre, vagy a termények bármely egyéb okból bekövetkező stresszállapotára. Például a magasabb területekről az alacsonyabban fekvő részek felé lecsorgó víz könnyen okozhat efféle ártalmakat. A monitorozás a növényeken kívül a talajra is kiterjed, így felderíthető a terület egyes részein tapasztalható tápanyaghiány vagy más minőségi probléma is.

A drónfelvételeket követően általában célzott fizikai mintavétel és laborvizsgálat is történik. Amennyiben a talajvizsgálatra az ültetés előtt kerül sor, az eredmények segíthetnek a gazdálkodóknak az ületetés megtervezésében. Ha pedig a már növekvő veteményt vizsgáljuk, az adatok felhasználásával a szakember hatékonyan tud reagálni egy esetleges betegségre, tápanyaghiányra vagy egyéb problémára. Mivel a beavatkozás célzottan történik, kevesebb vízre, műtrágyára és permetezőszerre van szükség, így jelentős összegeket lehet megtakarítani. És persze az eredmény is sokkal látványosabb lesz.

Hogyan működnek a multispektrális drónok?

A multispektrális érzékelőkkel felszerelt drónok egyszerre több hullámhosszon készítenek felvételeket; olyan tartományban (is), amely az emberi szem számára nem látható. Így a hagyományos gyakorlatokhoz képest a legtöbb probléma korábban észlelhető. A monitorozás mind mennyiségi, mind minőségi információt szolgáltat a termesztett növényekről. Az adatok feldolgozása során általában először szürkeárnyalatos, majd színes (pl. sárga-vörös-zöld) ábrát kapunk. A 3D domborzati, felületi modell segítségével könnyen látható, hogy az érintett területek egymáshoz képest milyen magasságban fekszenek. A monitorozás eredményeképpen létrejött SHAPE fájlok elemzése segítségével könnyedén megtervezhető a permetezés vagy a műtrágyázás legcélszerűbb módja.

További információért vedd fel velünk a kapcsolatot!

TOP