Területmérés a holnap megoldásaival

Hatékonyság - megtérülés - idő

Földmérés

Drónos területmérés vagy hagyományos módszerek?

A gazdaságban számos feladat előzetes földmérést igényel; gyakran van rá szükség különféle pályázatoknál vagy multispektrális méréseknél. A hagyományos módszer azonban meglehetősen munka- és időigényes. Ezt a földmérő szakember személyesen, mérőállomás és GPS segítségével végzi, és ha a területbejáráskor épp nem megfelelőek az időjárási-természeti viszonyok, például belvizes a terület, akkor megnehezíti, akár teljesen ellehetetleníti a munkavégzést.

Területmérés menete drónnal

Ezek az eszközök a hagyományos eljáráshoz képest sokkal részletesebb feltárást tesznek lehetővé: 5 cm alatti pontosságot is el tudnak érni. Az általuk végzett felmérés további előnye, hogy teljes képet ad az adott földterületről. Ugyanis a drón a hagyományos technikával ellentétben nemcsak bizonyos pontokon (jellemzően a sarokpontokon és a határvonalakon) végez mérést, hanem az egész területet átvizsgálja. Részletes és nagy felbontású felülnézeti képet, úgynevezett ortofotókat készít, amely torzulásmentesen örökíti meg a domborzati viszonyokat, valamint rögzíti a hozzájuk tartozó méreteket.

Ha esetleg valamilyen akadály, problémás tereptárgy rejtőzik a területen, akkor arra is biztosan fény derül. Emellett sok esetben 2D képek, valamint cm-es pontosságú SHAPE fájlok is elérhetőek. Mivel a drón a levegőből „dolgozik”, ezért a belvizes vagy más okból nehezen bejárható föld sem okoz számára problémát. Repülési útvonala előre programozható; egy irodából is kényelmesen irányítható eszközről van szó. Ilyen pozitívumok után már szinte csak ráadás, hogy a drónos megoldás sokkal kevesebb időt is igényel, mint a személyesen végzett területmérés. Elektronikus adathordozó jellegénél fogva felmerülhet az adatbiztonság kérdése is. Ha Ön a megbízható világmárkák kínálatából választ, nem kell emiatt aggódnia, ugyanis ezek úgy alakítják ki a távirányítási rendszerüket, hogy az információk ne juthassanak illetéktelen kezekbe.

Jelentős megtérülés

akár már rövid távon

Mivel a hagyományos eljáráshoz képest sokkal részletesebb képet adnak, az általuk rögzített adatok segítségével Ön könnyebben válthat precíziós gazdálkodásra. Az így megspórolt anyag- és energia egyrészt segíti a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot, másrészt anyagilag is előnyös az egyes gazdálkodók számára. Mivel az ehhez szükséges számítások során akár egy négyzetcentiméternek is jelentősége lehet, a hagyományos területmérés kevésbé alkalmas rá.

További információért vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ha fejleszteni kívánja gazdaságát, elsőként ipari drónokra ruházzon be.
Sokan a földmérésen kívül számos más területen, például permetezésben is alkalmazzák ezeket az eszközöket – tartozzon Ön is közéjük és váltson precíziós gazdálkodásra!

TOP