Blog

Érdekel a modern földmérés?

Fejlesztenéd gazdaságodat?

Földmérés
Tájékozódj az ABZ szakembereitől

drón pályázat

A mezőgazdaság digitális átállását segítő pályázat

A pályázat alapvető célja, hogy a precíziós gazdálkodás előnyei minél több mezőgazdaság és kertészeti vállalkozás számára elérhetővé váljanak Magyarországon. Ennek a gazdálkodási formának a kulcsa, a magas szintű navigáció és az RTK pontos munkavégzés, amit a fölmérések.hu által forgalmazott mezőgazdasági drónok is biztosítanak….

Ahhoz, hogy egy adott terület terméshozamát pénzügyi és környezetvédelmi szempontból is optimalizáljuk, a termőföld rendkívül pontos ismeretére van szükség. Ez a precíziós mezőgazdaság alapja, és ebben segítenek a gazdáknak például a drónok. Ezekből a dinamikusan fejlődő eszközökből ma már számos típus áll rendelkezésre, és mindegyiket más-más feladatkörre optimalizálták. Segítségükkel a gazdálkodók megtudhatják, épp hol érdemes beavatkozni a termőföldön zajló folyamatokba.

területmérés drónnal

A gazdaságban számos feladat előzetes földmérést igényel; gyakran van rá szükség különféle pályázatoknál vagy multispektrális méréseknél. A hagyományos módszer azonban meglehetősen munka- és időigényes. Ezt a földmérő szakember személyesen, mérőállomás és GPS segítségével végzi, és ha a területbejáráskor épp nem megfelelőek az időjárási-természeti viszonyok, például belvizes a terület, akkor megnehezíti, akár teljesen ellehetetleníti a munkavégzést.

Permetező drónok

permetező drón

Ma már a mezőgazdaság egyre több területén alkalmaznak drónokat; permetezési célra először Japánban használták őket az 1980-as években. Ezen eszközök egyik nagy előnye, hogy – mivel a levegőből „dolgoznak” – nehezen hozzáférhető terepen, mondjuk meredek lejtőkön vagy heves esőzés miatt sárossá, esetleg belvizessé vált területen is megoldható a permetezés. Továbbá a gépek által okozott taposási kár is teljes egészében kiküszöbölhető. Természetesen ez a permetező repülőkre is igaz, de a drónok számos egyéb pozitívummal is rendelkeznek. Például elegendő egyszer beprogramozni az útvonalukat, és a következő alkalommal már csak egy gombnyomás szükséges az indításhoz.

TOP